user_mobilelogo

Rak

Światło

Badacze zajmujący się wpływem rozmaitych rodzajów światła i ich źródeł twierdzą, że sztuczne światło przyśpiesza tempo rozwoju guzów nowotworowych u zwierząt i prawdopodobnie stymuluje raka u ludzi. Pacjenci chorzy na raka powinni unikać długotrwałego przebywania w świetle sztucznym – oprócz świateł o pełnym spektrum, a także powinni przebywać codziennie kilka godzin na świetle słonecznym, bez okularów.

Długość życia zwierząt laboratoryjnych z guzami nowotworowymi, a także ludzi chorych na raka zwiększa się znacznie, jeśli przebywają w oświetleniu o pełnym spektrum – czyli w świetle słonecznym, niefiltrowanym przez szyby występujące zarówno w budynkach, pojazdach, okularach (również przeciwsłonecznych) bądź przez soczewki kontaktowe. (Światło ultrafioletowe działa szczególnie dobroczynnie, lecz zwykłe szkła i plastiki go nie przepuszczają.)

Higiena

Zalecenia jak postępować w życiu codziennym:

  1. Nie należy palić tytoniu, starając się uniknąć zarazem biernego palenia.
  2. Nie pić napojów alkoholowych, napojów gazowanych ani napojów słodzonych.
  3. Unikać płynów do trwałych fryzur, lakierów do włosów, sztucznych kosmetyków, szminek wyprodukowanych z barwników na bazie smołowo-węglowej i antyperspirantów.
  4. Telewizja, monitory komputerowe CRT (kineskopowe): jeśli się da, unikać. Niewielkie dawki promieniowania rentgenowskiego powodują nadmierną aktywność komórek roślin i zwierząt a następnie ich wyczerpanie, na co wskazuje spadek aktywności poniżej normy. Chorzy na raka powinni unikać najmniejszych nawet dawek promieniowania rentgenowskiego.
  5. Zaleca się odpowiednią ilość snu.
  6. Zwiększyć natlenienie organizmu (witamina B15), w tym ćwiczenia fizyczne na świeżym powietrzu, najlepiej na słońcu, z dala od spalin samochodowych i miejsc z zanieczyszczonym powietrzem. Na słońcu nie należy nosić okularów, ani szkieł kontaktowych oraz okularów przeciwsłonecznych.
  7. Wypróżniać się przynajmniej raz dziennie.
  8. Zaleca się codzienną, ciepłą kąpiel – poprawia krążenie.

Dieta

Poniższa dieta powinna być przestrzegana ściśle przez pierwsze 3-4 miesiące terapii. Można ją stopniowo łagodzić w miarę poprawy zdrowia.

Dieta powinna składać się niemalże wyłącznie ze świeżych owoców, warzyw, oraz sporządzonych z nich soków. Mięso należy ograniczyć wyłącznie do świeżych ryb. Czasami można spożywać drób, przyrządzony bez soli i tłuszczu. Drób musi być czysty biologicznie, tj. nie traktowany hormonami ani chory na infekcje wirusowe lub bakteryjne – znaczy to, że powszechnie dostępne mięso z drobiu nie nadaje się do spożywania przez osoby chore na raka.

Pacjent powinien również wziąć pod uwagę poniższe zalecenia co do składników menu:

  • Żywność roślinna – zaleca się wszystkie owoce i rośliny jadalne byle były świeże i surowe. Niektóre produkty trzeba ugotować, lecz delikatnie – wystarczy, by stały się jadalne. Szybkie i rozsądne gotowanie potraw przez krótki czas i w niskiej temperaturze nie niszczy enzymów zawartych w produktach żywnościowych. Owoce i warzywa nie mogą być opryskiwane, zawierać konserwantów lub pochodzić z hodowli wykorzystujących jedynie nawozy sztuczne. Znakomitym elementem diety dla chorych na nowotwory są kiełki. Zaleca się również produkty pełnoziarniste – unikać należy za to wyrobów z białej mąki.
  • Żywność pochodzenia zwierzęcego – ryby i drób należy piec, gotować lub opiekać bez tłuszczu i soli (nie wolno ich smażyć). Należy unikać innych rodzajów mięsa.
  • Używki – można pić niewielkie ilości kawy i herbaty – nie słodzone cukrem, miodem ani słodzikami, choć w zasadzie najlepiej unikać obu tych napojów. Tytoń jest surowo zabroniony. Należy bezwzględnie unikać wszelkich produktów zawierających cukier oraz samego cukru. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku tyle cukru ile sam waży. Bezwzględnie unikać sztucznych słodzików!!!
  • Suplementy – zaleca się rozsądne ilości witamin i soli mineralnych. Suplementy takie powinny zawierać wszelkie dostępne witaminy i minerały występujące w naturalnej żywności.

Co prawda dieta taka zawiera wystarczające ilości błonnika, w wielu przypadkach powinno się zwiększać jego ilość, dodając do jedzenia 2 – 4 łyżeczek otrębów. Można dodawać je do żywności i soków. Spożywanie otrębów należy jednak skonsultować z dietetykiem.

Należy stanowczo unikać wszelkiej żywności, na którą chory jest uczulony lub wrażliwy.
Organizm instynktownie potrzebuje świeżych, surowych owoców i warzyw oraz ich soków, zaś u chorych na raka winny stanowić podstawę diety.

Podsumowanie

  • Unikać żywności mrożonej i konserwowej.
  • Unikać żywności zawierającej konserwanty, barwniki lub dodatki chemiczne.
  • Nie jeść produktów z białej mąki, z solą lub rafinowanym cukrem.
  • Unikać wszelkich mięs czerwonych – baraniny, wołowiny, wieprzowiny, w tym boczku i szynek itp. unikać przetworów mlecznych.
  • Jeść dużo naturalnej, świeżej żywności: owoców, warzyw oraz pić dużo wyciskanych z nich soków.
  • Pić od sześciu do ośmiu szklanek wody dziennie (poza innymi płynami), lecz się nie zmuszać: rzecz jasna woda musi być jak najczystsza.
  • Unikać wszelkich używek – szczególnie tytoniu i alkoholu: nie zaleca się kawy, chemicznych środków uspokajających i przeciwbólowych.
  • Zaleca się dużo wypoczynku, zaś podczas ćwiczeń fizycznych nie należy nadwyrężać narządów dotkniętych nowotworem, co zresztą wydaje się oczywiste.

Autor: Krzysztof Żygadło

02.06.2015